Welke Laptop advies bij het Laptop Kopen
Laptops binnen 3 jaar kapot
'Wat is 'ie toch langzaam geworden'. En: 'Hij start niet meer'. Of: 'Hij hapert.' En het ultieme worst case scenario: 'de harde schijf crasht'. Herkenbaar? Grote kans dat ook uw laptop - binnen drie jaar na aanschaf! - last heeft van bovenstaande kwaaltjes.
Wie denkt dat een Apple het antwoord op alle problemen is, heeft het mis. Deze scoort op een zeer bescheiden vierde plaats in de rangorde. Een tegenvaller voor de duurste variant uit het segment notebooks. Wie o wie is de winnaar?
Heeft u thuis of op kantoor een Asus staan? Dan zit u gebeiteld. Uit de test - waarbij 30.000 laptops wereldwijd het lijdend voorwerp waren - kwam de Taiwanese producent het best uit de bus. Slechts 15,6% van de Asus laptops zal u de eerste drie jaar teleurstellen. Gevolgd door de Japanners achter Toshiba. De bronzen medaille gaat naar Sony (16,8%).
Grote verliezer Hewlett Packard
Wie dit bericht leest op een Hewlett Packard, doet er verstandig aan vanaf nu alles op een externe harde schijf op te slaan. Ruim een kwart van alle HP-laptops houdt er binnen drie jaar mee op. Detail: marktleider HP verkocht vorig jaar maar liefst 16 miljoen laptops. Bij laptops van Gateway en Acer liggen de crash percentages respectievelijk op 23,5% en 23,3%.
Let op: notebooks zijn aanzienlijk gevoeliger dan laptops: zij vertonen eenvijfde meer (hardware)defecten.
Ongelukjes
Het zou niet eerlijk zijn alleen de fabrikant de schuld te geven. U als onvoorzichtige gebruiker gaat in deze niet vrijuit. Want uw ietwat nonchalante manier van uw laptop neerzetten, die paar rondvliegende druppels koffie net als uw 11-jarige dochter die af en toe ook vol overgave op papa's laptop mag msn'en hebben schuld. Ongelukjes op eigen conto zijn goed voor een op de tien defecten.
Het onderzoek werd verricht door SquareTrade, een bedrijf dat wereldwijd garanties verstrekt voor computers.
Hieronder voor u alvast de 9 meest betrouwbare laptops op een rijtje:
Betrouwbaarheid van laptops
1. Asus (15,6% defecten)
2. Toshiba (15,7%)
3. Sony (16,8%)
4. Apple (17,4%)
5. Dell (18,3%)
6. Lenovo (21,5%)
7. Acer (23,3%)
8. Gateway (23,5%)
9. Hewlett Packard (25,6%)
* Tussen haakjes staat het percentage defecten binnen drie jaar (exclusief problemen na een ongeval)
Met dank aan 925.nl!
Volgende pagina: Adviezen