Adviezen


De eerste vragen die u uzelf moet stellen als u een laptop gaat kopen zijn “Wat ga ik met de laptop doen?” en “Wat is mijn budget?”. Een high-end laptop is uiteraard duurder dan een instapmodel.

 

Belangrijk hierbij is dat de duurdere laptop niet per sé beter is dan de goedkopere. Een laptop met een extreem grote harde schijf en allerlei opties kan bijvoorbeeld duurder uitvallen dan een laptop met een kleine harde schijf, maar met veel werkgeheugen en een snelle processor.

 

Hieronder staan de verschillende aspecten van een computer uitgelegd.

 

Processor & Werkgeheugen

 

De processor is de motor, het brein van de laptop. Deze “Central Processing Unit” (CPU) verwerkt alle opdrachten van zowel de gebruiker als het systeem zelf. Van toetsaanslag tot bestanden kopiëren tot het uitschakelen van de laptop.

 

De snelheid van de processor wordt uitgedrukt in GigaHertz (GHz). Hier geldt simpelweg: Hoe meer GHz, hoe sneller de processor (dus niet altijd hoe sneller de laptop!). De huidige generatie processors bestaan uit twee ‘cores’, waardoor de snelheid veel hoger is dan de oude ‘single core’ processors. De huidige generatie maakt vooral gebruik van Core2Duo processors van Intel of de AMD X2 serie.

De processor is niet te upgraden!

 

De CPU en het Werkgeheugen werken nauw samen, omdat de processor de opdrachten krijgt en de uitvoering verzorgt via het werkgeheugen.

 

Het werkgeheugen is er in verschillende hoeveelheden, maar ook in verschillende snelheden.

Om het optimale uit de laptop te halen moet de hoeveelheid en snelheid van het werkgeheugen corresponderen met de snelheid van de processor.
De snellere laptops zijn vaak uitgerust met sneller en meer werkgeheugen, zodat de processor bijgehouden kan worden, en er geen “bottleneck” ontstaat.

Om met Windows Vista te werken luidt het advies om minimaal 1Gb werkgeheugen te hebben, 2Gb vergroot de snelheid aanzienlijk.

 

Harde schijf

 

Alle software wordt geïnstalleerd op de harde schijf. De grootte van de harde schijf is vrij vanzelfsprekend. Een harde schijf heeft echter ook een rotatiesnelheid, omdat de data op ronddraaiende schijven (platters) geschreven wordt.

Een duimregel in dit geval is hoe hoger de rotatiesnelheid (hoe meer RPM), hoe sneller de harde schijf is.

 

Videokaart

 

De videokaart, of grafische kaart, (GPU) is lang niet voor iedereen belangrijk. Voor het surfen op internet, tekstverwerken en zelfs voor films en foto’s kijken is geen bijzondere videokaart nodig, daarvoor volstaat de onboard chip. Pas bij het bewerken van foto’s en video en bij het spelen van 3d spellen (die geïnstalleerd moeten worden) is een krachtigere videokaart nodig.

Let op! De videokaart is niet te upgraden!

 

Beeld

 

Het beeldscherm van een nieuwe laptop is vaak van een glanslaag voorzien. Het weerspiegelt erg, maar na even wennen is het geen probleem meer om hier doorheen te kijken. Het grote voordeel van de glanslaag is dat het scherm vrijwel probleemloos gebruikt kan worden in verlichtte ruimtes en zelfs in de volle zon, dit in tegenstelling tot de matte schermen.

Een ander belangrijk aspect van het beeldscherm is de resolutie. De meeste 15.4” laptops zijn voorzien van een resolutie van 1280x800, wat staat voor 1280 beeldpuntjes (pixels) horizontaal en 800 pixels verticaal. Hoe meer pixels, hoe gedetailleerder een scherm is. Uiteraard hebben grotere schermen een hogere resolutie. Waar bij een 17” laptops voorzien van Windows een resolutie van 1440x900 standaard is, wordt een Apple MacBook van 17” voorzien van een resolutie van 1920x1200, wat uiteraard wel een meerprijs met zich meebrengt.

 

Geluid

 

 

De speakers van een laptop zijn vaak kwalitatief laag. Er zijn echter verschillende laptops op de markt die voorzien zijn van Harman/Kardon of JBL speakers, zodat er degelijk geluid geproduceerd wordt. Over het algemeen is een laptop geen soundstation, dus voor mooi geluid is het aan te raden om een externe speakerset aan te sluiten, elke laptop beschikt over een 3.5mm audio aansluiting, sommigen zijn voorzien van digitale audio-outs.

 

DVD drive

 

Elke laptop is tegenwoordig uitgerust met een DVD brander, vaak zijn het ook dual layer branders, zodat ook de DVD+DL’s beschreven kunnen worden.

Enkele laptops zijn uitgerust met een Blu-Ray drive.

 

Netwerk

 

Er is nog een enkele laptop te vinden die geen toegang kan krijgen tot een draadloos netwerk. Bijna elke laptop die in de winkel ligt beschikt over een ingebouwde module om verbinding te maken met een draadloos netwerk.

De huidige standaard is ‘Wireless-G’, maar er wordt steeds meer geneigd naar ‘Wireless-N’. De ‘N’ standaard heeft een groter bereik vanaf de router en een hogere snelheid.

Ook is op elke laptop een internet (LAN) aansluiting aanwezig.

 

Connectie & Communicatie


Voor connectie en communicatie met randapparatuur zijn op elke laptop meerdere USB poorten aanwezig. Firewire is in opmars, maar wordt steeds vaker gebruikt. Ook bluetooth is in opkomst, dit wordt op steeds meer laptops standaard, terwijl infrarood langzaamaan aan het verdwijnen is. Om uw laptop aan te sluiten op uw televisie is vaak een VGA of DVI aansluiting aanwezig. De modellen met een krachtigere videokaart hebben soms een HDMI aansluiting.

 

Gebruiksvriendelijkheid

 

Sommige laptops zijn voorzien van multimedia-toetsen. Hiermee kan het geluid gemakkelijk gedempt worden, het volume aangepast, muziek of video gepauzeerd etc. De echte multimedia laptops worden vaak geleverd met een afstandsbediening die in de behuizing op te bergen is, waarmee Windows Media Centre vanaf bijvoorbeeld de bank mee te bedienen is.

 

Besturingssysteem & Software

 

Windows Vista is sinds eind 2007 standaard meegeleverd op elke nieuwe laptop. Ondertussen is Microsoft bezig met de opvolger, Windows 7, die in oktober 2009 in de winkels moet liggen. Als u voor deze tijd een nieuwe laptop koopt krijgt u van Microsoft een certificaat om gratis te upgraden zodra Windows 7 uitgebracht wordt.

 

Op de laptops staan vaak probeerversies van software zoals virusscanners en office. Na een bepaald aantal dagen word deze software ontoegankelijk gemaakt en kunt u deze de-installeren, of een licentie aanschaffen en de programma’s blijven gebruiken.

 

Een alternatief voor Windows is Apple’s OS X Leopard (in september staat een update gepland naar OS X Snow Leopard), dat op de MacBooks en andere Apple systemen gebruikt wordt. De zogenaamde ‘Mac’s’ worden vaak gebruikt in design omgevingen, en worden vaak geprijsd om de stabiliteit, het gebrek aan virussen en het uiterlijk.

Het grootste nadeel van een Mac is de prijs die betaald moet worden bij aanschaf, en voor sommigen de overstap van Windows naar OS X.

 

Een ander alternatief is Linux. Er zijn vele verschillende distributies van dit besturingssysteem, de ene gericht op beginnende gebruikers, andere gericht op experts op het gebied van Linux.

 

Mobiliteit & Accuduur

 

De mobiliteit hangt af van de grootte, vooral een persoonlijke voorkeur. Een film kijkt prettiger op een 17” beeldscherm dan op een 12.1” beeldscherm. Een kleine laptop is echter makkelijker mee te nemen in bijvoorbeeld de trein.


De accuduur hangt ook af van de grootte van het scherm. Een 17” laptop zal bij ‘normaal’ gebruik zo’n 1 á 1.5 uur mee gaan. Het is mogelijk om het stroomverbruik te drukken door de helderheid van het scherm te verlagen, netwerkmodule uit te schakelen, processorsnelheid te drukken etc; hiermee kan de levensduur van de accu verlengd worden tot 2.5 á 3 uur.

Een opvallend verschil met een 17” MacBook, die op de meest stroomdrukkende stand tot 7 uur op de accu kan werken.

 

Duurzaam & Robuust

 

Over het algemeen kan een laptop wel tegen een stootje, iedereen stoot zijn of haar tas wel eens ergens tegenaan. Ook worden harde schijven steeds vaker uitgerust met een ‘g-meter’. Deze merkt het zodra de laptop in vrije val is, waarna de harde schijf vastgezet wordt, zodat er een kleinere kans is dat de data verloren gaat. Het is natuurlijk altijd aan te raden om voorzichtig met een laptop om te gaan.

 

Wat kost de laptop?

 

De kosten van een laptop kunnen erg uiteen lopen. Er zijn laptops te vinden vanaf €0.- tot in de tienduizenden euro’s. De prijs hangt vooral af van het soort laptop dat u zoekt. Bepaal voor uzelf wat voor laptop u nodig heeft of wat voor laptop u wilt hebben, en kijk daarna naar de betreffende categorie, waarin ook een behoorlijk verschil in prijzen zal zijn.


Vorige pagina: Welke Laptop advies bij het Laptop Kopen
Volgende pagina: Allround