Multimedia laptop advies


Een multimedialiefhebber is een gebruiker die hoge eisen stelt aan de kwaliteit van het beeldscherm en speakers. Prestatiegewijs moet de laptop ook in staat zijn om multimedia en meer af te kunnen spelen. Verschillende multimediagebruikers hebben echter verschillende eisen, dus bekijk hier wat u nodig heeft om uw eisen tegemoet te komen.

 

Processor & geheugen

 

De meeste processors die u tegen zult komen zijn goed in staat om met multimedia om te gaan. Het grote verschil zit in de manier waarop u hiervan gebruik gaat maken. Wilt u bijvoorbeeld een film kijken op uw televisie, en tegelijkertijd op het scherm van uw laptop chatten, of brieven of e-mails typen, of wilt downloaden, heeft u meer kracht nodig dan dat u alleen een film kijkt op het scherm van uw laptop.

Voor gemiddeld gebruik volstaat een processor uit de T5000 serie van Intel. Wilt u ook gaan videobewerken ligt een T7000 serie dichter bij uw wensen. Wilt u besparen op de processor, kies van voor een T2000 serie. Let wel op, de processor is niet te veranderen, het verschil tussen T2000 en T5000 is beduidend groter dan T5000 en T7000.

Voor videobewerking is veel werkgeheugen nodig. Het minimum is 2Gb, zeker met Windows Vista, meer is in dit geval beter.

 

Harde schijf

 

De harde schijf van een multimedialaptop moet groot zijn, zodat er veel DVD’s, muziek en foto’s op passen. Ook eventuele software voor bewerking neemt de nodige ruimte in. 320Gb is aan te raden, met een toerental van 7200 per minuut. Eventueel kunt u nog uitbreiden met een externe harde schijf.

 

Videokaart

 

De videokaart stuurt informatie naar het beeldscherm, en tovert zo de beelden tevoorschijn. Voor het bekijken van films zijn geen complexe berekeningen nodig om een 3D omgeving te laten zien. Voor de computer is wat op het scherm staat gewoon 2D, verschillende kleuren naast elkaar. Vandaar dat er voor het kijken van films niet meer dan een onboard videokaart nodig is. Er is dan dus geen aparte videokaart aanwezig in het systeem. Het advies is om tóch voor een videokaart te kiezen, omdat de films en gebruiksomgevingen steeds mooier worden, en een videokaart veel meer berekeningen per seconde kan maken dan een onboard chip, de videoprestaties worden dus zeker verbeterd. Voor videobewerking is een aparte videokaart zeker een benodigde.

 

Beeld

 

Een belangrijk onderdeel van de multimedialaptop is het beeldscherm. De resolutie bepaald in zekere zin hoe mooi het beeld wordt, en tot hoeverre u kunt genieten van de videokwaliteit. Verschillende producenten gebruiken verschillende technieken om de kleuren zo mooi mogelijk te maken, maar het is natuurlijk het belangrijkst dat het scherm zélf van goede kwaliteit is.

Dankzij de standaardisering van de resoluties is dat probleem bijna geëlimineerd, en is de moeilijkste keus voor de gebruiker die van een mat of glanzend scherm.

Een mat scherm heeft veel last van omgevingslicht, een glansscherm niet. Het glansscherm zorgt er ook voor dat de kleuren veel beter tot hun recht komen dan op een mat scherm. Ook is het glanzende scherm makkelijker te bekijken in de zon, of bij veel lamplicht. Het matte scherm wordt erg snel onbruikbaar.

Ook de afmetingen van het scherm zijn belangrijk. Let hier vooral op persoonlijke voorkeur. Er zijn multimedialaptops vanaf 12” tot 17”, de kleinere zijn wel beperkter bij videobewerking, omdat er geen videokaart in past.

 

Geluid

 

99% van de laptops is uitgerust met een onboard geluidskaart. Dit omdat er geen ruimte is voor een aparte geluidskaart. Welke geluidskaart goed is, is bijna niet te zeggen, omdat dit afhangt van het moederbord. Grote verschillen in geluidskwaliteit zijn overigens niet duidelijk merkbaar.

De speakers van een multimedia laptop zijn bij voorkeur van merken als Harman/Kardon, JBL, Altec Lansing of enig ander gerenommeerd merk. Vaak staat dit op de laptop met een print aangegeven. Wanneer de laptop thuis gebruikt wordt kan er een speakerset aangesloten worden. Let vooral op de geluidskaart, sommige laptops beschikken namelijk wel over een 5.1 geluidskaart. Als dit het geval is kunt u de laptop aansluiten op een home cinema set of een 5.1 speakerset voor de computer. Mocht er alleen een stereo uitgang aanwezig zijn volstaat een 2.1 speakerset van bijvoorbeeld Logitech, JBL, Creative etc.

 

DVD drive

 

Omdat de nieuwere films steeds meer in Blu-ray verkrijgbaar zijn luidt hier het advies om voor een Blu-ray drive te kiezen. Met deze drives kunt u ook gewoon DVD’s en CD’s afspelen. Mocht u alleen maar films gaan downloaden, of alleen DVD films gaan kijken, volstaat een gewone DVD drive.

 

Netwerk

 

Wireless LAN is tegenwoordig standaard in elke laptop. Voor streamen (via internet/netwerk afspelen) van audio en video is wireless-N aan te raden, de snelste versie van het draadloze netwerk, zodat u geen last krijgt van framedrops. Hiervoor is een wireless-N router vereist.

 

Connectie & Communicatie


Er is een goede kans dat de multimedia laptop voorzien is van een Bluetooth module. De laptop is voorzien van een aantal USB poorten en een FireWire poort. Veel videocamera’s zijn uitgerust met een FireWire aansluiting. Verschillende bewerkingsprogramma’s zijn ook voorzien van een directe ondersteuning van een FireWire poort. 

 

Gebruiksvriendelijkheid

 

Let niet alleen op de kwaliteit van beeld en geluid, maar ook op de degelijkheid waarmee deze gebouwd is. Het is belangrijk dat de laptop een tijdje mee kan, zodat u niet elk jaar een nieuwe laptop hoeft aan te schaffen. Andere puntjes van interesse zijn multimediaknoppen, of een afstandsbediening die in een sleuf aan de zijkant van de laptop geplaatst kan worden.

 

Besturingssysteem & Software

 

Veel van de beschikbare laptops worden geleverd met Windows Vista Home Premium. Windows Vista Ultimate is een stap hoger, Ultimate is uitgerust met alle mogelijkheden van Vista. Vooral op multimedia-gebied zal u nooit in de weg worden gezeten met Windows Vista Ultimate. Apple laptops zijn standaard uitgerust met Mac OS X (ook wel Leopard genoemd), een besturingssysteem dat misschien nog wel beter geschikt is voor multimedia dan Windows. OS X Leopard wordt in semptember geupgrade naar OS X Snow Leopard.

 

Mobiliteit & accuduur


U kunt zo mobiel zijn als u zelf wilt, multimedialaptops zijn er in elk formaat. De enige beperkingen zijn de hardware in kleinere laptops. Ook kunt u kijken naar verschillende accessoires. Een stel speakers zijn niet erg moeilijk mee te nemen, maar een subwoofer is vaak groter en zwaarder. Denk dus na over de accessoires die u wilt hebben, en de mobiliteit daarvan. Kies met het oog op de accutijd voor een batterij met zo veel mogelijk cellen. Hoe meer cellen, hoe langer u gebruik kunt maken van de laptop zonder hem op te laden.

 

Duurzaam & Robuust?


U kunt in dit geval investeren in een duurzame laptop, omdat multimedia niet veel vergt van een computer. Als u goed overweegt welke laptop u koopt, kunt u uw laptop langer voor multimedia gebruiken dan dat de gemiddelde laptop mee gaat.

 

Wat kost de laptop?


De gemiddelde multimedialaptop kost rond de €1000. De grotere en uitgebreidere modellen vallen hoger uit, rond de €2000. Zoals gezegd zijn de laptops er in alle soorten en maten, zorg dus dat u weet welk formaat u wilt en wat u ermee wilt doen, en informeer dan verder, dan wordt de prijs vaak snel duidelijk.

 


Vorige pagina: Gaming
Volgende pagina: Portable