Portable


Portable laptops zijn ideaal voor de zakelijker gebruiker en reislustige consument. De hedendaagse kleine en lichte laptops zijn van alle gemakken voorzien, hebben redelijk to goede hardware specificatie en een lange accuduur. Natuurlijk is elke laptop in principe draagbaar, maar het verschil tussen een 5 kilo wegende 17" breedbeeld en een 1,5 kilo wegende 12" klaptop mag duidelijk zijn.

Processor & geheugen

De portable notebook is uitgerust met een energiezuinige processor op lagere snelheden dan een normale laptopprocessor. Bij Intel zijn deze processors met een U aangeduid (bijvoorbeeld Intel C2D U7600), AMD heeft geen echte ultrazuinige processor, maar met de AMD Turion™ 64 Mobile heeft ook AMD een processor voor lichtgewicht laptops.
Gezien de absolute bodemprijzen van intern geheugen is 1 GB eigenlijk al achterhaald. Met 2 GB of meer bent u niet veel duurder uit, maar nemen de prestaties van uw notebook (zeker als u met Windows Vista werkt) zeker toe. 2 GB is bijna een must geworden in notebooks van tegenwoordig.

Harde schijf

De harde schijf van een portable laptop is vaak niet groter dan 120GB. Voor zakelijk gebruik ruim voldoende, ook voldoende voor een aantal muziekalbums en films voor onderweg. Als er toch een behoefte is naar een grotere harde schijf zijn er modellen met een harde schijf van bijvoorbeeld 250GB, anders is de ruimte extern uit te breiden. Voor de gebruiker die alles zo stil en efficient mogelijk wilt hebben is er de solid state drive (SSD), maar deze zijn nog erg prijzig.

Videokaart

Met het formaat van de laptop in het achterhoofd en het veelal zakelijke en mobiele karakter van de portable notebook is er geen videokaart in de laptop ingebouwd, omdat dit teveel ruimte in beslag neemt. Bijna alle (op een enkele exoot na) laptops in deze klasse zijn uitgerust met een onboard grafische kaart met gedeeld geheugen. De doorsnee kaart is ruim voldoende voor de doelstelling van de portable notebook.

Beeld

De extreme modellen daargelaten beschikt een portable laptop over een beeldscherm met afmetingen tussen de 10 en 13.3". De resolutie daarbij lugt tussen 1024x768 en 1280x800. Met een hogere resolutie op zo'n compact scherm wordt het doel eigenlijk voorbij geschoten. De tekst en icoontjes zullen dan te klein worden om met het blote oog te kunnen lezen.

Geluid

Het overgrote deel van de laptops is uitgerust met een onboard geluidskaart. De reden hiervan is dat de laptop geen ruimte biedt voor een niet-geïntegreerde geluidskaart. Welke geïntegreerde geluidskaart goed is, is in dit geval dan ook niet te zeggen, omdat dit afhangt van het moederbord. Echt onderling verschil is overigens vaak niet merkbaar.
Tegenwoordig heeft elke laptop speakers aan boord. Verwacht hier geen wonderen, maar de kwaliteit volstaat voor de standaard geluiden en het afspelen van een filmpje of MP3'tje. Eventueel kan een compact extern speakersetje of koptelefoon (voor in de trein) worden aangesloten.

DVD drive

Sommige van de grotere portables hebben een DVD drive, de kleinere beschikken hier niet over omdat er gewoonweg geen ruimte voor is. Eventueel kan er een DVD drive gesimuleerd worden met behulp van software, waarmee een 'image' 'gemount' kan worden.

Netwerk

De portable laptop is ook voorzien van een draadloze ontvanger. Hierdoor kan de gebruiker op bijvoorbeeld een treinstation of in een winkelcentrum gebruik maken van een hotspot.

Connectie & Communicatie

De portable notebook is in sommige gevallen voorzien van van de laatste hoogstandjes op het gebied van (draadloze) communicatie. Met de opkomst van mobiel internet worden de apparaten nog steeds veelzijdiger. Bluetooth is op sommige modellen ingebouwd. Enkele modellen hebben een ingebouwde module om HSDPA/GPRS signalen op te vangen, waarvan gebruik gemaakt kan worden om te internetten op hetzelfde netwerk als mobiele telefoons. Hiervoor is wel een abonnement vereist.
USB aansluitingen zijn wel aanwezig, maar in een beperkt aantal. Vaak is een VGA aansluiting voor een televisie of beamer aanwezig, en een standaard LAN aansluiting. Infrarood is vaak nog aanwezig.

Gebruiksvriendelijkheid

Kleine laptops hebben kleine schermen en toetsenborden. Bij de 12-13 inch modellen is er nog redelijk goed te werken op het toetsenbord. Bij de nog compactere modellen dient rekening gehouden te worden met kleinere toetsen. Zo zal er geen numeriek toetsenbord aanwezig zijn en hebben bv de Home en End toetsen een aparte plek. Verschillende merken delen de toetsenborden soms erg verschillend in.

Besturingssysteem & Software

Windows Vista is tegenwoordig standaard. De superkleine netbooks (11" en kleiner) worden vaak met Windows XP of met Linux geleverd. In sommige gevallen kunt u kiezen welke van de twee u liever wilt hebben. Houd rekening met een prijsverschil. Er staat enige software in probeerversie voorgeinstalleerd. Deze zijn echter gewoon te verwijderen, of u kunt een volledige versie aanschaffen.

Mobiliteit & accuduur

Zeer belangrijk voor de compacte laptop is natuurlijk de mobiliteit. De omvang en het gewicht van een notebook tot 13.3" zorgt ervoor dat deze altijd gemakkelijk mee te nemen is in een tas of koffer. De accuduur verschilt met schermgrootte en kracht van de interne componenten. Hoe meer cellen de accu bevat, hoe langer deze meekan. Ook kunt u letten op het aantal milliampére, hoe hoger, hoe beter. Eventueel kunt u een extra accu kopen.

Duurzaam & Robuust

Een laptop die veel onderweg gebruikt wordt zal sneller slijten dan een desktopvervanger. Een krasje of deukje op de behuizng is snel gemaakt. Een stevige hoes of tas voorkomt al veel onheil.
Intern wordt er steeds beter gekeken naar mobiliteit. Harde schijven worden beschermd tegen schokken en stoten, zelfs een val van de tafel overleven sommige modellen al. 

Wat kost de laptop?

Een snelle, krachtige portable laptop met goede specificaties is rond €1000 tot €1200 te verkrijgen. De nieuwere modellen, met bijvoorbeeld UMTS en schokbestendige harde schijf zijn voor €1500 tot €1750 te koop. Er zijn ook goedkopere modellen, deze leveren echter wel in aan prestaties.


Vorige pagina: Multimedia laptop advies
Volgende pagina: Specials