Gaming


De gamelaptop, bedoeld om op te gamen. De nieuwste spellen moeten gespeeld kunnen worden en de laptop is geschikt voor zware grafische toepassingen. Doordat dit veel kracht kost, en krachtigere hardware meer ruimte en koeling vergt is de laptop zwaar en groot.

 

Processor & geheugen

 

De laptop moet uitgerust zijn met een zo krachtig mogelijke processor. De krachtigste processors voor laptops zijn de QX9000, X9000, X7000 series van Intel, waar de Q voor Quad staat en de X voor Extreme staat. De series zonder Q zijn Core2Duo, dus met 2 kernen. Een Core2Duo van de T of P 7000 of hogere serie volstaat ook.

Het vereiste geheugen is 4 gigabyte. Dit lijkt misschien veel, maar doordat games zo veel berekeningen vragen kan het zijn dat de 2 of 3 gigabyte die u anders heeft ‘verstopt’ raakt, waardoor een ‘bottleneck’ onstaat, en de prestaties niet optimaal zijn.

 

Harde schijf

 

De harde schijf heeft een grootte van 320 gigabyte of groter, zodat er verschillende games op geinstalleerd kunnen worden. Zwaar bewerkte foto’s en video’s nemen ook meer ruimte in dan de onbewerkte versies, dus met een grote harde schijf bent u zeker van genoeg opslagruimte.

 

Videokaart

 

Games vereisen een groot aantal grafische berekeningen, de laptop heeft dus een krachtige videokaart nodig. Een videogeheugen van minimaal 512Mb is het advies, om de berekeningen snel genoeg door te kunnen voeren. Een nVidia GeForce GTX200 serie, of een 9600M serie of hoger is het advies, dit zijn de meest krachtige videokaarten op de markt. Ook is het soms mogelijk om een laptop uit te rusten met twee videokaarten en deze met behulp van SLI (Scalable Link Interface) samen te laten werken om één uitvoer te creëren. Op deze manier wordt de grafische rekenkracht extra verhoogd.

 

Beeld

 

Het scherm van een gamelaptop is vaak 17” of groter, aangezien de componenten veel ruimte innemen, en het grote scherm voor een intensere beleving zorgen. De resolutie van een 17” scherm bedraagt standard 1440x900, maar kan bij sommige gamelaptops hoger uitvallen, of ze kunnen met een hogere resolutie geleverd worden. De maximumresolutie van een 17” scherm is 1920x1200, wat resulteert in een beeld dat een hogere resolutie heeft van een Full-HD televisie.

 

Geluid

 

Iedere laptop is uitgerust met interne speakers, dus geluid is geen probleem. Vaak zal een veeleisende gamer een speakerset willen aansluiten, of met het oog op mobiliteit een surroud headset. De onboard geluidskaarten zijn in sommige gevallen uitgerust met een 5.1 surround geluidskaart, maar dit is nog niet altijd het geval.

 

DVD drive

 

De DVD drive in een gamelaptop is in elk geval een brander, in sommige gevallen een Blu-ray drive, in sommige gevallen een Blu-ray brander. In verband met de steeds verdere opkomst van de Blu-ray schijf is niet vereist, maar wel een pre, aangezien de mogelijkheden dan zo breed mogelijk gespreidt worden. Een Blu-ray drive is ook in staat om CD’s en DVD’s te lezen.

 

Netwerk

 

De gaming laptop zal zeer waarschijnlijk uitgerust zijn met bluetooth en met Wireless N, de snelste variant van de draadloze netwerk-technologie.

 

Connectie & communicatie

 

Er zullen vier tot acht USB aansluitingen zijn (voor een muis, externe harde schijf, USB-stick, etc; een FireWire aansluiting en uiteraard de LAN. Voor een externe monitor zal er een DVI of HDMI aansluiting aanwezig zijn. Dit zijn digitale poorten, dus garanderen een betere beeldkwaliteit dan VGA aansluitingen.

 

Gebruiksvriendelijkheid

 

Hierbij kunt u letten op toegankelijkheid van de verschillende onderdelen. Ook kunt u de warmte bekijken, er zijn namelijk veel krachtige componenten ingebouwd. Let ook op de degelijkheid van de behuizing, sommige fabrikanten laten het hier nog wel eens afweten, merken als Asus en HP bieden vaak degelijke laptops, de laptops van Apple zijn zelfs van aluminium.

 

Besturingssysteem & Software

 

Veel van de mogelijke laptops zullen uitgerist zijn met Windows Vista Home Premium. Een andere mogelijkheid is Windows Vista Ultimate. Zoals de naam zegt is dit de ultieme Windows Vista versie. Deze versie beschikt over alle functies die de andere Vista-versies hebben, en meer. Vooral op gebied van multimedia zult u hier weinig problemen mee hebben.

 

Mobiliteit

 

De laptop zal niet licht zijn. Doordat er zoveel en zulke krachtige apparatuur aanwezig is, is de laptop meestal 17” of groter, de ruimte is ook echt nodig voor de componenten en de koeling daarvan. Onderweg gamen zal niet van lange duur zijn. De accu kan nog zo krachtig zijn, games vergen het maximale van uw laptop, waardoor de accu na ongeveer een uur al leeg kan zijn.

 

Duurzaam & Robuust?

 

U kunt de laptop zeer waarschijnlijk jarenlang blijven gebruiken. Na verloop van tijd worden de prestaties in spellen wel minder. Nieuwere spellen vragen steeds meer kracht, terwijl de kracht van uw laptop vast staat.

Met een dure laptop moet u natuurlijk altijd voorzichtig zijn. Een stootje kunnen ze meestal wel hebben, maar laten vallen zal waarschijnlijk resulteren in een laptop die total-loss is. Er is een mogelijkheid dat de harde schijf is uitgerust met een accellero-meter, die meet of de laptop valt of niet. Zodra dit het geval is wordt de harde schijf fysiek op slot gezet, waardoor de kans op dataverlies verkleind wordt. De rest van de hardware is hier niet tegen beschermd!

 

Wat kost de laptop?

 

De kosten van een gamelaptop variëren nogal. Wilt u de nieuwste spellen op hoge settings kunnen spelen, moet u niet schrikken van bedragen tussen €2500 en €5000 of in sommige gevallen zelfs nog hoger. Er zijn ook gamelaptops verkrijgbaar voor zo’n €1500. Hiermee kunt u echter niet de hoogste settings gebruiken in alle games. Bedenk dus goed wat u met de laptop wilt doen, en wat het u waard is.


Vorige pagina: Design
Volgende pagina: Multimedia laptop advies