Budget


Een budget laptop is voor mensen die een beperkt budget hebben of nog nooit eerder een laptop gebruikt hebben en een instapmodel zoeken. De budgetlaptop is relatief langzamer dan de andere klassen, en is absoluut niet geschikt voor programma’s die grafische kracht vergen. Wel kan ermee gemaild, gesurft en tekstverwerkt worden.

 

Processor & geheugen

 

In de budgetlaptops vindt u vaak een Intel Celeron of AMD Sempron processor aan. Deze processoren zijn single core, en dus veel langzamer dan een processor met twee cores. Ook veroorzaken ze meer warmte, waardoor er meer gekoeld moet worden, en daardoor meer geluid ontstaat.
Het is beter om door te zoeken naar een laptop met een Intel Core2Duo (C2D) T2000 serie of een AMD Turion 64 X2 processor.

Wat het geheugen betreft is 1Gb het minimale. Bekijk bij aanschaf de mogelijkheid tot uitbreiding, geheugen is niet heel duur, maar met 1Gb werkgeheugen extra werkt Windows Vista veel prettiger en vlotter.

 

Harde schijf

 

In de budget prijsklasse zult u harde schijven van 80Gb tot 160Gb aantreffen. Er is niet veel ruimte nodig om te surfen, mailen en tekstverwerken. Andere ruimte kan gebruikt worden door bijvoorbeeld muziek, maar de gemiddelde consument zal een harde schijf daar niet mee vullen. Voor extra opslagruimte kan altijd een externe harde schijf aangesloten worden via USB.

 

Videokaart

 

Een videokaart is niet aanwezig in de budgetmodellen. De onboard chip is vaak een Intel X3100 of een ATI Radeon X1270. Deze kaarten zijn niet geschikt voor spellen, hoewel oudere spellen mogelijk nog wel genoeg hebben aan deze beperkte rekenkracht.

 

Beeld

 

De schermgrootte is waarschijnlijk 15.4”, met een resolutie van 1280x800. Dit is de standaard, er zijn weinig laptops te vinden met een afwijkende resolutie op deze schermverhouding.

 

Geluid

 

De interne speakers zijn, zoals bijna altijd, van lage kwaliteit. Externe speakers zullen een grote vooruitgang zijn.

 

DVD drive

 

De laptop is uitgerust met een DVD brander, dual layer mogelijk achterwege gelaten.

 

Netwerk

 

De meeste budget laptops zijn voorzien van de mogelijkheid tot draadloos internetten. Mocht dit niet het geval zijn kan er een USB ontvanger aangesloten worden.

 

Connectie & Communicatie

 

USB aansluitingen zijn aanwezig. FireWire kunt u op enkele modellen terugvinden, evenals infrarood. Bluetooth zal in de meeste gevallen niet ingebouwd zijn. Een aansluiting voor een externe monitor is vaak VGA, dit is een analoog signaal, en zal dus geen hoge kwaliteit beeld doorsturen naar een LCD of plasmascherm.

 

Gebruiksvriendelijkheid

 

De budgetlaptops zijn meestal niet voorzien van extra knoppen, om de kosten laag te houden. Er zijn vaak wel extra functies op bepaalde knoppen die met de <fn> toets te gebruiken zijn.

 

Besturingssysteem & Software

 

Op een budgetlaptop kunt u Windows Vista Home Basic of Home Premium aantreffen. De Premium versie is voorzien van een aantal extra’s die niet in de Home Basic versie zitten. U krijgt bij aanschaf van een laptop tegenwoordig een gratis upgrade naar Windows 7, omdat deze bijna uitgebracht wordt en men de verkoop van laptops niet wilt drukken. Eventuele geinstalleerde software is vaak een probeerversie van 30 of 60 dagen.

 

Mobiliteit & Accuduur

 

De meeste modellen in de budgetklasse zullen rond de 3 kilo wegen, en een scherm van 15.4” hebben. De accu zal niet van hoge kwaliteit zijn en minder cellen bevatten dan modellen in de hogere prijsklasse. Houdt daarom rekening met een accuduur van 1 á 1.5 uur.

 

Duurzaam & Robuust?

 

De budgetmodellen zijn over het algemeen iets minder mooi afgewerkt dan de duurdere modellen. Let bijvoorbeeld op het toetsenbord. Deze wordt veel gebruik, en moet van degelijke kwaliteit zijn. Een ander punt van aandacht zijn de scharnieren en klepjes die aansluitingen voor externe apparatuur afdekken. Sommige budgetmodellen zijn voorzien van 2 jaar fabrieksgarantie.

 

Wat kost de laptop?

 

Bij een budgetlaptop moet de prijs uiteraard zo laag mogelijk zijn, er zijn dan ook al laptops te vinden vanaf zo’n €350.


Vorige pagina: Allround
Volgende pagina: Design