Allround


De allround laptop is geschikt voor doorsnee thuisgebruik. Hiermee kunt u probleemloos brieven typen, e-mails sturen en surfen. Ook is het geen probleem om DVD’s te kijken, muziek af te spelen en spellen te spelen die niet al te veel van het systeem eisen.

 

Processor & geheugen

 

Voor de allround laptop zijn geen ongewone eisen nodig voor de processor en het geheugen. Sneller is uiteraard prettiger, omdat dat vlotter werkt. Het advies hier luidt dus: een processor van de T5000 serie van Intel of de AMD Turion X2 serie en een minimum van 2Gb werkgeheugen.

Dat klinkt misschien duur, maar met de systeemeisen van Windows Vista is het zeker geen overbodige luxe.

 

Harde schijf

 

De grootte van de harde schijf zal waarschijnlijk rond de 160 á 200Gb liggen. Er worden waarschijnlijk geen programma’s of bestanden opgeslagen die veel ruimte in beslag nemen. Mocht er toch meer ruimte nodig zijn kan er altijd gekozen worden voor externe opslag zoals een USB stick of een externe harde schijf.

 

Videokaart

 

De meeste toepassingen die op een allround laptop gebruikt gaan worden zullen geen grafische kracht vereisen. Hiervoor zal een ‘onboard’ kaart volstaan. Als u zeker weet dat de computer niet gebruikt zal worden voor spelletjes die vanaf een CD of DVD geïnstalleerd moeten worden dan kunt u het beste voor een onboard kaart kiezen voor een langere accuduur.
Mocht u, of iemand anders, eens een spelletje willen spelen, is het verstandiger om voor een nVidia GeForce 8000-serie of ATI Radeon HD2600-serie videokaart te kiezen. Deze kaarten zijn niet al te duur, maar verbeteren de videoprestaties aanzienlijk.

 

Beeld

 

De resolutie van het beeldscherm is niet hoger dan normaal: voor 15,4” 1280x800 en voor 17” 1440x900. Een hogere resolutie leidt tot een te hoge prijs.

 

Geluid

 

Zoals met bijna elke laptop zijn de interne speakers kwalitatief niet hoog, maar door een speakerset aan te sluiten is dit probleem eenvoudig opgelost.

 

DVD drive

 

De laptops zijn standaard uitgerust met een DVD brander. Blu-Ray is voorbehouden aan duurdere modellen.

 

Netwerk

 

Ook de allround-laptops zijn voorzien van een module voor de ontvangst van een draadloos netwerk en een bekabeld netwerk.

 

Connectie & Communicatie

 

Zoals alle laptops zijn er USB aansluitingen en op enkele modellen FireWire en Bluetooth. Hierdoor is het geen probleem om randapparatuur te verbinden met de laptop. Ook is er een aansluiting aanwezig voor een externe monitor, zodat films op de laptop eenvoudig op de televisie weergegeven kunnen worden.

 


Gebruiksvriendelijkheid

 

Het is natuurlijk wel wenselijk dat de laptop prettig is in de omgang. Denk aan eventuele multimediatoetsen, een numeriek toetsenbord etc.

 

Besturingssysteem & Software

 

Bijna elke nieuwe laptop wordt geleverd met Windows Vista Home Premium. Er zijn verschillende functies al ingebouwd in het besturingssysteem, maar bijvoorbeeld een Office pakket of software om DVD’s mee te branden en is vaak een probeerversie.

 

Mobiliteit & Accuduur

 

De mobiliteit hangt af van de grootte van het scherm en het gewicht, welke ook met elkaar in verband staan. Tegenwoordig zijn er 15,4” modellen en 17” modellen te vinden in deze klasse, waardoor de consument kan kiezen wat hij of zij het prettigst vind.

Een gewicht van circa 4Kg is acceptabel, dan kan de laptop nog prettig op schoot gebruikt worden. Voor de accuduur geldt dat hoe helderder het scherm ingesteld staat, en hoe meer programma’s er draaien, hoe korter de accu van stroom kan blijven leveren. Het uitschakelen van functies zoals WiFi en Bluetooth kan bijdragen aan een langere accuduur. Zoals gezegd zal ook een ‘externe’ (nVidia of ATI) videokaart meer stroom gebruiken dan een onboard chip.

 

Duurzaam & Robuust

 

Let op bijvoorbeeld schuifjes of klepjes voor aansluitingen die kapot kunnen gaan. Ook kan de afwerking snel krassen vertonen, dit kan per model verschillen. U kunt ook de aanschaf van een tas of sleeve overwegen.

 

Wat kost de laptop?

 

Voor een laptop zoals bovenstaand beschreven kunt u tussen €700 en €1000 een geschikt exemplaar vinden.


Vorige pagina: Adviezen
Volgende pagina: Budget